Hvert år får mange danskere, især kvinder i alderen 30-50 år, konstateret rosacea. Rosacea er en hudsygdom der kan være ekstremt generende for dem der rammes heraf. Hvis man har rosacea, kan et lækkert glas vin desværre ofte komme med den pris at ens ansigt blusser op, og man oplever en længere periode med uro i huden.

 

Alkohol og hvidvin kan øge risikoen for at udvikle rosacea.

I et større studie der er lavet på amerikanske sygeplejersker har man spurgt til deres alkohol indtag og så undersøgt hvor mange af dem der senere har udviklet rosacea. Folk, der drak 1-3 glas hvidvin om måneden, havde en 14% øget risiko for at udvikle rosacea sammenlignet med dem, der slet ikke drak. De, der drak 5 eller flere glas hvidvin om måneden, havde en 49 procent øget risiko.

Mennesker, der drikker alkohol, er 8-28 % mere tilbøjelige til at udvikle rosacea senere i livet.

Meget interessant havde rødvinsdrikkere ikke en øget chance for at udvikle rosacea, og det spekuleres i, at flavonoiderne i rødvin kan beskytte mod udviklingen af ​​rosacea.

Vin kan være en trigger

Har man først fået rosacea bliver billedet af alkoholpåvirkning anderledes. Hvidvin er ofte meget mere tåleligt end rødvin når det gælder om at undgå at blusse i ansigtet.

Histaminer

Et andet stof, der kan irritere rosacea, er histamin og andre biogene aminer. Mængden af ​​histamin i vin varierer afhængigt af, hvordan vinen er fremstillet. Hvis vinen høstes med mange blade, vil den producere flere biogene aminer. Det betyder, at der er forskel på håndplukket vin og maskinplukket vin. Det er meget vigtigt for udviklingen af ​​histamin, når vinen lagres. Ståltanke holder vin renere end trætønder. Hvidvine er generelt lavere i biogene aminer end rødvine.

I nogle lande, såsom Tyskland og Norge, er man så opmærksomme på histaminindholdet i vin, at man kan købe vine med særlige etiketter, der angiver, at de har lavt histaminindhold.

Generelt er Pinot Noir med meget histamin ikke godt.

Resveratrol

Der er flere forklaringer på dette. Rødvin er typisk lagret længere med drueskallen end hvidvin er. Der er et stof i drueskallen der hedder resveratrol. Resveratrol er et antioxidant som har gode egenskaber for mennesker der har hjertekar sygdomme og forhøjet kolesterol, men kan desværre også gå ind og øge det inflammatoriske stof cathelicidin. Hvis det er reveratrol du reagerer på i vinen, vil du nok også reagere på peanuts og på at spise friske røde druer.

Svovl

Svovl eller sulfitter i vin er kontroversielle. Nogle mennesker oplever ubehag fra sulfitter i vin, såsom hovedpine, så undgå dem. Nogle vinproducenter støtter renere vinproduktion og argumenterer for de smagsstoffer, der kan produceres, når vin ikke kontrolleres af svovl. Svovlen i vin hjælper med at forhindre uønskede bakterier og vildgær i at komme ind i vinen, hvilket gør produktionen mere kontrollerbar. Normalt kan jeg godt lide naturlige ting, og jeg føler nemt, at vildere vine er mere interessante. Rosaceas tarm er lidt skrøbelig, så jeg tror faktisk, at det er min ven at tilsætte svovl til vin, fordi det holder histaminer og andre uønskede produkter fra bakterier og svampe.

Hvillken vin kan os med rosacea så drikke?

Der findes særligt mærkede vine med lavt histamin indhold de kan købes på nettet i Tyskland. En nærmest sikker vin er Grüner Veltliner. De er ganske enkelt produceret på en måde så de generelt er meget lave i histaminer. Hvis jeg er usikker er den altid min “go to”.

Bonus info

Hvis du skal vælge alkohol, er vodka og rom for det meste de typer af alkohol som folk med rosacea tåler bedst – det er ikke nødvendigvis helt dårligt, især hvis man er til parasoller og isterninger.

Vil du læse hele artiklen(uforkortet) kan du læse den her: Rosacea og vin