Et misbrug vil altid påvirke og involvere misbrugerens nærmeste familie og pårørende. Det er derfor ikke kun misbrugeren der har behov for professionel hjælp fra et misbrugscenter. Det har resten af familien også, især hvis en eller flere pårørende er blevet medafhængige.

 

Hvad er medafhængighed?

 

Det vigtigste kendetegn ved medafhængighed er en manglende evne til at udtrykke sine følelser og kommunikere åbent om sine personlige og relationelle problemer. Man strukturerer ofte sit liv omkring den afhængige/misbrugeren, og bruger det meste af sin tid, samt energi på dette. Som medafhængig ender man derfor ofte med at tilsidesætte sine egne behov, ønsker og grænser. Man glemmer på mange måder at passe sig selv og sørge for egne behov.

 

Kendetegn ved Medafhængighed

 

Medafhængighed kan blandt andet ses ved:

 

  • Man til tider benægter, pynter på eller dækker over realiteterne
  • Svært ved at udtrykke ens egne følelser
  • Stort behov for bekræftelse
  • Mistillid
  • Føler skyld og skam
  • Utryghed
  • Perfektionisme – bange for at begå fejl
  • Handlingslammelse i visse situationer
  • Lader deres behov gå forud for deres egne
  • Stoler ikke på sig selv og sine følelser
  • Kontrol – en medafhængig vil gerne kontrollere alt og alle omkring sig

 

Det vigtigste kendetegn ved medafhængighed er nok den manglende evne til at udtrykke sine følelser og tale åbent om sine egne problemer. Derfor har man som medafhængig også brug for professionel hjælp og det er derfor vigtigt at vælge et misbrugscenter, som kan hjælpe hele familien.

Som f.eks. A Misbrugscenter i København.

 

Få professionel fra et misbrugscenter

 

Der findes mange forskellige former for behandling af alkohol, stoffer, medicin og hash og det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvad der er bedst for en og for hele familien. For langt de fleste misbrugere vil den bedste behandling være en ambulant behandling i form samtaler, gruppeterapi, personlig terapi og undervisning. For at kunne gå igennem et sådan forløb på en relativ kort periode, vil det være optimalt at vælge en intensiv ambulant behandling og finde et misbrugscenter der tilbyder dette.

 

Fordelen ved dette er at ens behandling er færdig inden for kun 2 måneder og man vil stå stærkt i forhold til at kunne klare sit nye liv og situationer som ædru og clean. Disse behandlingscentre har ofte også familiesamtaler og hjælp til hele familien.  Dog skal man være opmærksom på at det som udgangspunkt er egen betaling disse steder. Men det er penge der er godt givet ud.

 

Man kan også vælge at gå gennem det offentlige og alle Danskere har ret til behandling. Her vil man typisk få tilbudt 1 times samtale om ugen eller hver 14. dag. Dog oplever rigtig mange at denne meget enkle form for behandling ofte ikke er nok til at komme ud af misbruget. Højst sandsynligt pga. meget korte samtaler med lang tid imellem.

 

”En intensiv behandling vil altid være at foretrække, hvis man er så heldig at have muligheden”